Стандарт

Дакел (Dachshund)

FCI № на стандарта: 148 от 13.03.2001 г.
Класификация по FCI: Група 4 - Дакели; Секция 1 - Дакели; С работен изпит
Произход: Германия
Предназначение: Куче за лов под и над земята

Видове дакелиСтандарт: породата определя три групи големина - Стандартен, Миниатюрен и Заешки. Всяка от тези групи се разделя на три под-групи в зависимост от косъма - Гладкокосмест, Твърдокосмест и Дългокосмест.

Общо описание: Ниско, късокрако, издължено, но компактно развито, много мускулесто, с дръзко, предизвикателно носена глава и будно лицево изражение. Чертите му са характерни за пола. Въпреки късите крайници спрямо дългото тялото, то е много подвижно и гъвкаво.

Пропорции: Разстоянието от стернума до земята съответства на около една трета от височината при холката. Дължината на тялото трябва да се отнася към височината на холката около 1.7–1.8 към 1.

Поведение и темперамент: Приятелски настроено по природа, без да е нервно, нито агресивно, с много уравновесен темперамент. Страстно, упорито и енергично ловно куче, с отлично обоняние.

Глава: Издължена когато се гледа в профил и отгоре. Изострена равномерно към носната гъба, но без да става остра. Надочните дъги са ясно изразени. Хрущялите на носа и горната линя на муцуната са дълги и тесни.

Черепна област
Череп: По-скоро плосък, постепенно съединяващ се с леко сводестата горна линия на муцуната.
Стоп: Само загатнат.

Лицева област
Носна гъба:
Добре развита.
Муцуна: Дълга, достатъчно широка и силна. Трябва да може да се отваря широко, до нивото на очите.
Устни: Добре изпънати, покриващи напълно долната челюст.
Челюсти и зъби:
Горната и долната челюсти са добре развити. Ножична захапка, равна и плътно затворена. Идеален, пълен постав от 42 зъба в хармония с изискванията за устата на кучето, със здрави резци точно прилепени един към друг.
Очи:
Средно големи, овални, поставени доста раздалечени, едно от друго, с ясно, енергично и приятелско изражение. Не са пронизителни. Цветът е светло, тъмно червеникавокафяво до кафяво-черно при всички цветове на козината. Разноцветни, рибeни или бисерни очи при пъстрите кучета са допустими, но нежелани.
Уши:
Високо поставени, не много напред. Достатъчно дълги, но не прекалено. Заоблени, без да са тесни, остри или прегънати. Подвижни, с вътрешен ръб прилепнал по бузите.

Шия: Достатъчно дълга, мускулеста, без увиснала кожа по гушата. Леко сводеста задна част на шията. Носи се свободна и повдигната.

Тяло
Горна линия: Хармонично съчетание от тила до леко наклонената крупа.
Холака:
Ясно изразена.
Гръб:
Зад високата холка, горната линия прелива от гръдните прешлени на гръбнака право или леко наклонено в задницата. Твърд и добре замускулен.
Поясница:
Силно замускулена. Достатъчно дълга.
Крупа:
Широка и достатъчно дълга. Леко наклонена.
Гърди:
Стернумът е добре развит и толкова изпъкнал, че оформя от двете старни леки вдлъбнатини. Гръдният кош, когато се гледа отпред е овален. Гледан отгоре и отстрани, той е широк, осигуряващ достатъчно място за развитие на сърцето и белия дроб. Ребрата се простират доста назад. При правилни дължина и ъгли на лопатките и мишниците, предните крака покриват най-ниската точка на стерналната линия в профил.
Долна линия:
Леко повдигната.

Опашка: Поставена не много високо, носи се като продължение на горната линия. Приема се лека кривина в последната третина на опашката.

Предни крайници
Общ вид: Силно замускулени, доста ъглести. Когато се гледат отпред, предните крайници са сухи, стоящи изправени, с много здрави кости. Лапите са насочени право напред.
Рамене:
С гъвкави мускули. Дълги, скосени лопатки, плътно прилепнали към гърдите.
Мишници:
Със същата дължина като лопатките, те трябва да образуват почти прав ъгъл с тях. Здрави кости, добре замускулени, плътно прилепнали до ребрата, но свободни при движение.
Лакти:
Не са обърнати, нито навън, нито навътре.
Подрамене:
Къси, с такава дължина, че разстоянието от стернума до земята е една трета от височината при холката. Възможно най-прави.
Китки:
Малко по-приближени един към друг, в сравнение с раменните стави.
Метакарпуси:
Гледани отстрани, метакарпусите не трябва да са, нито стръмни, нито много наклонени напред.
Предни лапи:
Пръстите са плътно прилепнали, добре засводени, със здрави, солидни възглавнички и къси, здрави нокти. Петият пръст няма никаква функция, но не трябва да бъде отстраняван.

Задни крайници:
Общ вид:
Силно замускулени, пропорционални на предните крайници. Доста ъглести в коленете и скакателните стави. Задните крайници са паралелни, нито близко, нито широко стоящи.
Бедра:
Трябва да са с добра дължина и добре замускулени.
Колене:
Широки и силни, с ясно изразен ъгъл.
Подбедра:
Къси, почти под прав ъгъл, спрямо бедрата. Добре замускулени.
Скакателни стави:
Сухи, със здрави сухожилия.
Метатаезуси:
Относително дълги, много подвижни спрямо подбедрата. Леко наклонени напред.
Задни лапи:
Четири плътно прилепнали пръста, доста засводени. Стоят здраво, върху твърдите визглавнички.

Походка и движения: Движенията трябва да са мощни, плавни и енергични, с добър разкрач напред, без голямо повдигане, и мощни тласъци идващи отзад, пораждащи лека еластичност на гръбната линия. Опашката трябва да се носи като хармонично продължение на гръбната линия, леко наклонена. Предните и задните крайници трябва да са паралелни при движение.

Кожа: Подобаващо опъната.

Късокосмест дакел:
Косъм:
Къс, гъст, лъскав, подобаващо гладък, твърд и стегнат. Нито една част от тялото не трябва да е лишена от козина. Опашка: С фини косми, цялостно, не толкова обилно окосмена. Малко по-дълги покривни косми по долната част не са недостатък.
Цвят:

 • Едноцветни: Червено, жълточервено, жълто, всички тези цветове със или без разпръснати черни косми. Чистият цвят е предпочитан, както и червения цвят е по-ценен от жълтото и жълточервеното. Кучетата силно пигментирани в черно, също влизат в тази категория, а не при кучетата с други цветове. Бялото е нежелано, но единични малки петънца не се дисквалифицират. Носната гъба и ноктите са черни. Кафявочервеникавите са също приемливи, но нежелани.
 • Двуцветни: Черен или кафяв, всеки със жълтокафеви или жълти петна (“Бранд”) над очите, по страните на муцуната и долната устна, по вътрешността на ушите, по предната част на гърдите, по вътрешната и задната част на крайниците, също по лапите, около ануса, по една трета или половината от долната част на опашката. Носната гъба и ноктите са черни, при черните кучета и кафеви при кафевите кучета. Бялото е нежелано, но единични малки петънца не се дисквалифицират. Прекалено разпростиращи се жълточервени или жълти петна са нежелани.
 • Пъстроцветни (арлекин, тигрови): Основният цвят е винаги тъмен (черно, червено или сиво). Желани са неправилни сиви или бежови петънца (големи петна не са желани). Нито тъмния, нито светлия цвят трябва да преобладават. Тигровият дакел е червен или жълт с по-тъмни ивици. Носната гъба и ноктите са същите, като при едноцветните и двуцветните.

Твърдокосмест дакел:
Косъм:
С изключение на муцуната, веждите и ушите, съвършено равен, плътно прилепнал, гъст, твърд, повърхностен косъм и подкосъм. Муцуната е с ясно оформена брадичка. Веждите са буйни. Ушите са покрити с по-къса козина, отколкото по тялото, почти гладка. Опашка: Добре и равномерно покрита с плътно прилепнала козина.
Цвят:
Преобладава светло до тъмно, като на глиган оцветяване, такова като на изсъхнало листо. Иначе всеки цвят описан при късокосместия дакел е валиден.

Дългокосмест дакел:
Косъм:
Гладка лъскава козина, с подкозина, плътно прилепнала по тялото, по-дълга по гушата и по долната част на тялото. По ушите косъмът може да надминава краищата им. Ресни по задната страна на крайниците. Достига максимална дължина по долната страна на опашката и формира форма на флаг.
Цвят:
Също като при късокосместия дакел.

Размери:
Стандартен:
Oбиколката на гърдите надминава 35 см. Максималното тегло е около 9 кг.
Миниатюрен:
Обиколката на гърдите е над 30 см, но до 35 см (размерите се взимат при възраст най-малко 15 месеца).
Заешки тип: Обиколката на гърдите е 30 см (размерите се взимат при възраст най-малко 15 месеца).

Недостатъци: Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се счита за недостатък и да се третира с прецизност, пропорционална на неговата големина. Молари М3, не се взимат под внимание при отсъждане. Липсата на 2 предни PM1, не се определя като недостатък. Липсата на PM2 се определя като недостатък, когато липсват заедно с М3, дори и нито един друг зъб да не липсва. Също всяко отклонение от плътната ножицовидна захапка, като например клещовидна захапка е недостатък.

Сериозни недостатъци:

 • Хилаво куче, високо върху лапите или със структура, много близка до земята.
 • Недостатъци, свързани със зъбната формула, различни от посочените в разделите “Недостатъци” и “Дисквалифициращи недостатъци”.
 • Разноцветно (пъстро) око с изключение на дакел арлекин.
 • Остри уши, силно прегънати.
 • Тяло, прикрепено прекалено ниско между раменете.
 • Гръб, извит в долната част на гръбнака, “седлест” или “шаранов” гръб.
 • Слаба поясница.
 • Куче, с много висока задница (т.е. крупа, по-висока от холката).
 • Недостатъчно развити гърди.
 • Издължени хълбоци.
 • Не добри ъгли на предните и задните крайници.
 • Задна част на крайниците – широка и недостатъчно мускулеста
 • “Бъчвовидна” или “кравешка” скакателна става.
 • Лапи, извити навътре или прекалено извити навън.
 • Раздалечени пръсти.
 • Тежка, неестествена походка или лисича походка.

Недостатъци, отнасящи се до космената покривка:

Късокосмест дакел:

 • Прекалено фин косъм, просветлял, обезкосмени участъци по ушите или обезкосмени участъци по други места.
 • Прекалено дебел или дълъг косъм.
 • Опашка, като четка.
 • Опашка, лишена от козина, частично или по цялата си дължина.

Твърдокосмест дакел:

 • Мека козина, било то къса или дълга.
 • Дълга козина, разрошена във всички посоки.
 • Навит, чуплив или къдрав косъм.
 • Мек косъм по главата.
 • Опашка с козина, образуваща “китка от косми”.
 • Липса на брада.
 • Къс косъм.

Дългокосмест дакел:

 • Косъм, с еднаква дължина по цялото тяло.
 • Навита или заплетена козина.
 • Липса на “китка от косми” по опашката.
 • Косъм, който не надминава края на ухото.
 • Къс косъм.
 • Косми, образуващи ясни райета по гърба.
 • Прекалено дълъг косъм между пръстите.

Дисквалифициращи недостатъци:

 • Много страхливо или агресивно куче.
 • Издадена горна или долна челюсти, изкривени извивки на резците.
 • Неправилно разположение на кучешките зъби по долната челюст.
 • Липса на един или повече кучешки зъби и на един или повече резци.
 • Липса на други молари или премолари, с изключение на липсата описана като дефект на двата PM1, респективно на един PM2, без да се държи сметка за M3.
 • Смалени гърди.
 • Всякакви аномалии на опашката.
 • “Разкрачени” рамене.
 • Топчеста кост на китката.
 • Черен цвят, без петна, бяла козина с или без петна, други цветове, освен описаните в подсекцията “Цвят”.

Забележка: Мъжките трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.